Randwick 2011

Architect: Andrew Schultz, ASA Architects

Style: Restore Front

Owners: Private

Originally a small run down semi with a driveway down the side, with large back garden.

This presented a curious and unusual prospect for the owners on what to do with this property.  After a long process with Council, they subdivided the block, built a new house to the large band parcel to the back and renovated the front house.

Restoring the original features of the front house with ornate cornices, ceiling roses, skirtings, architraves, bubble glass windows and tuck pointing.  This brought it back to its former glory.

To the rear, we demolished the old kitchen and laundry and built new to downstairs and first storey.

The use of curves in the kitchen and stairwell softens the harsh lines of the minimalist style and brings a magnificent example of beautiful architecture and professional construction.

The exterior was kept a white box, but we lowered the outside wall and bunkered it down into the original building, so it didn’t look like a box sitting on the old building.

Simple lines and clever screening make this stand out in the surrounding houses and always gets passer-bys gazing at the property.